COR WIT FONDS
  • HOME
  • PROJECTEN
    • Digitale Sociale Thermoregulatie
    • 2Tango
    • BuurtConnect
    • TRANS Research
    • Documentaire Digitalife
    • Happy Healthy Cow
    • National AI-curcus
  • NIEUWS
  • AANMELDEN
  • OVER
  • CONTACT

NIEUWS

Bite Size Inspiratie over ‘Briljante Mislukkingen’

3/6/2020

0 Reacties

 
Op 8 juni staat de Bite Size Inspiratie sessie in het teken van ‘Briljante Mislukkingen’. Professor Paul Louis Iske (Professor Open innovation and Business Venturing aan de Universiteit van Maastricht) gaat ons uitleggen hoe je kunt leren van dingen die niet goed gaan. Vanwege de Corona crisis zal de Bite Size Inspiratie sessie dit keer online zijn. De Bite Size Inspiratie sessies zijn een initiatief van het Cor Wit Fonds.
Foto
​Bij het Digital Dutch event van KPN was er dit jaar een kort optreden van professor Paul Iske. Op 8 juni zal er meer tijd zijn, zodat hij ons verder kan meenemen in het idee van ‘Briljante Mislukkingen’.
 
We leven in een uiterst complexe wereld en tegelijkertijd willen we heel graag dat die wereld voor ons perfect uitpakt. Maar met het verstrijken van de tijd ziet de werkelijkheid er natuurlijk anders uit, zoals we nu allemaal merken met deze Corona crisis. Het zit soms tegen. Maar ook van tegenslag kun je veel leren, zo stelt professor Iske. En sterker nog, als er zo nu en dan niet wat misgaat, betekent dat eigenlijk dat je kennelijk alle risico’s vermijdt. En dan zal je niet ver in het leven komen.
 
Cruciaal is hierbij wel de definitie van briljante mislukking: ‘Een Briljante Mislukking is een poging om waarde te creëren waarbij geen vermijdbare of verwijtbare fouten zijn gemaakt en desondanks het oorspronkelijke gewenste resultaat niet is behaald. Er is geleerd en de leerervaringen worden gedeeld.’ Het gaat er dus niet om iets doms te doen en dan te zien dat het fout gaat. Dat is gewoon dom mislukken. Er moet een goede intentie zijn, je moet er echt alles aan gedaan hebben om tot een succes te komen en na afloop moet je onder ogen zien wat er fout is gegaan.
 
Tijdens de Bite Size inspiratie sessie zal Professor Paul Iske ons meenemen in de theorie van de Briljante Mislukkingen. Zo zijn er zijn zestien archetypen te onderscheiden. Het is erg leuk om na te denken over mislukkingen die je hebt mee gemaakt en die op deze manier te classificeren.
Foto
De Bite Size Inspiration sessie zal plaatsvinden tussen 12.00 en 13.00 op 8 juni via een Skype call. De voertaal zal Nederlands zijn. Als je erbij wilt zijn, kan je je aanmelden door een email te sturen naar info@corwitfonds.nl

Tot 8 juni!
 
Bites Size inspiratie sessies zijn een initiatief van het Cor Wit Fonds.
0 Reacties

Bite Size Inspiration with Diederick Croese

6/11/2019

 
Foto
Op 18 november vindt een nieuwe Bite Size Inspiration lunch plaats bij KPN op de Teleportboulevard in Amsterdam. Tijdens de lunch (incl. bites) zal een keynote gegeven worden door Diederick Croese, co-founder en huidige CEO van de SingularityU Benelux.
 
SingularityU (in de Verenigde Staten ook wel Singularity University genoemd) is een uit Silicon Valley afkomstige denktank die educatieve programma's aanbiedt op het gebied van snelgroeiende ofwel "exponentiële technologieën". Deze denktank is in 2008 opgericht door Peter Diamandis en Ray Kurzweil op het NASA Research Park in Californië. Sinds 2016 is SingularityU ook in Nederland actief, mede dankzij Diederick Croese.  
 
Op 18 november zal Diederick ons introduceren in de wereld van exponentiële technologieën. Wat zijn de nieuwste snelgroeiende innovaties, en waarom zijn deze relevant voor ons? De wereld om ons heen veranderd razend snel, maar wat is hiervan de impact? Maak kennis met de key drivers van exponentiële verandering zoals Moore’s Law, the Law of Accelerating Returns en de 6D’s.
 
Voorafgaand aan het oprichten van SingularityU is Diederick 2 jaar de Executive Director van TEDx Amsterdam geweest, heeft hij 5 jaar bij Deloitte’s incubator gewerkt, en is hij mede-grondlegger geweest van o.a. Deloitte Fast Ventures, Holland Festival Young, en Founder Institute Amsterdam.
  
Wanneer?               Maandag 18 november
Hoe laat?                11.30 uur inloop / 12.00 start keynote (inclusief lunch bites)
Waar?                      Duinserre, KPN Teleportboulevard Amsterdam
Voor wie?               Iedereen die meer wilt weten over de wereld van snelgroeiende technologieën!

Graag vooraf aanmelden per email bij: Cor Wit Fonds

De Bite Size Inspiration lunch sessies worden georganiseerd door het Cor Wit Fonds. Het Cor Wit Fonds stelt zich ten doel om op het snijvlak van telecommunicatie en maatschappelijke relevantie ruimte te creëren voor (wetenschappelijk) onderzoek en creativiteit wat een bijdrage levert aan ‘Het Goede Leven’.

Nederland wint wederom wereldtitel robotvoetbal in Sydney

7/7/2019

 
In Sydney heeft Nederland de wereldtitel robotvoetbal weten te verdedigen. Het team 'Tech United' uit Eindhoven heeft in de finale tegen China met 6-4 gewonnen. Daarmee is het team voor de vierde keer wereldkampioen robotvoetbal geworden.

Wij zijn trots op dit mooie team en zijn blij dit we ze hebben mogen steunen bij deze top prestatie.

Meer info is te vinden op: ​https://www.techunited.nl
Foto

Eerste Cor Wit Fonds Sessie met Bas Haring

10/3/2017

0 Reacties

 
Geschreven door: Margot van Brakel
Wat doe jij voor een ander?
Wat een geweldige manier om naar je werk te kijken! Mooi hoe Bas Haring je ogen opent tijdens een half uurtje inspiratie op een gewone door-de-weekse dag.

Het is dinsdag 12 uur. Een half uurtje Bite Size Inspiration, en dat was het precies. Filosoof Bas Haring, die in simpele stappen uiteenzet of we overbodig worden, of dat misschien al zijn?

In deze korte video een paar 'bites' van de wijsheid van Bas.

Wanneer ben je niet overbodig?
Er zijn volgens Bas twee manieren om niet overbodig te zijn:
1.      Een rol hebben in een groter plan
2.      Een rol hebben voor een ander

Over manier 1 is hij overigens heel duidelijk. Dat is alleen theoretisch zo, maar in de praktijk zijn we al miljoenen jaren niet meer ‘nodig’ in een groter plan.

Wat is werk eigenlijk? 
Zijn het activiteiten die we doen die niet leuk zijn? Nee! Is het dan iets doen waar ik voor betaald krijg? Ook niet perse. Zijn conclusie is: Werk is iets doen ten behoeve van een ander. En in ruil voor de tijd die je daarin steekt, krijg je betaald. Het is in feite tijd die we uitlenen aan een ander.

Hoe zit het dan als alles in de toekomst door robots gedaan kan worden?
We hebben met elkaar een visioen. Een doembeeld. Een eeuwigdurende vakantie zonder budget. Help!! Is dat hoe de wereld straks wordt? Is het zo, dat er straks niks meer te doen is? Er geen werk meer is. Door te kijken naar de definitie  “Iets door voor een ander” blijkt wel degelijk dat er in de toekomst nog wel werk is. We hoeven niets meer te maken. Dat doen robots al. We hebben geen kappers of piloten nodig. Ook dat werk wordt gedaan door robots. Maar iets doen voor een ander. Er sociaal zijn. Een gesprek, een wandeling, een aai over je bol. Dat is wat we voor een ander kunnen doen. Waar we een ander mee helpen. En dat blijft – ook in een wereld met robots - bestaan. Er blijft dus werk, maar het soort werk, dat verschuift.

Gaan we dan misschien minder werken?
Daar is Bas heel stellig over. Hij denkt het niet. We blijven 40 uur werken. Dat is namelijk de hoeveelheid tijd we ‘over’ hebben om te werken, naast alle tijd die je nodig hebt voor andere dingen (slapen, naar het toilet gaan, eten, wassen en iets voor jezelf doen). En omdat we die tijd over hebben, willen we die tijd ook besteden aan werk, want door maximaal te werken, zijn we maximaal aan het ruilen. En geven we onszelf dus door te werken weer ruimte om dingen te doen/kopen/gebruiken die we zelf willen.

En wat neem ik mee?
De wezenlijke vraag: Wat doe ik voor een ander? Dat klinkt alweer heel anders dan ‘hoe voeg ik waarde toe?',  maar het is eigenlijk dezelfde vraag, alleen scherper. Want waarde wordt bepaald door een ander. Dus wat doe ik eigenlijk voor een ander? Goeie vraag! Mooi ook dat het een verbindende vraag is. Ik sta niet los in het geheel, maar ben een schakel naar een ander en wat ik doe voor een ander, dat is mijn werk. Deze vraag helpt mij enorm om naar mijn activiteiten te kijken en keuzes te maken. En hoe gaaf als we onszelf allemaal die vraag stellen - elke dag weer. Het helpt niet alleen om ons werk beter te doen, het is de kern van ons werk. En als ik Bas mag geloven, zolang we deze vraag kunnen blijven beantwoorden, hebben we geen eindeloze vakantie zonder budget.

Drie gouden vragen
Het doet me ook weer denken aan een mooi hulpmiddel wat ik vorig jaar tegenkwam. Met dank aan Fiene van Loock. Drie simpele vragen. Is het goed voor mij? Is het goed voor de ander? Is het goed voor de wereld?
Foto
Op 18 april is de volgende sessie. Dus zet die alvast in je agenda. Ook weer om 12 uur in Den Haag.

De sessie met Bas Haring is volledig terug te zien:
0 Reacties

‘Happy Healthy Cow’ sluit koe aan op internet

21/3/2016

0 Reacties

 
De faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht werkt samen met wetenschappers, ingenieurs, ICT-specialisten en partijen uit de zuivelsector aan de ontwikkeling van een sensor voor koeien, bedoeld om de gezondheid en het welzijn van koeien te bevorderen; het zogeheten Happy Healthy Cow project. De sensor is uitgerust met verschillende technologieën om actuele informatie over gezondheid, welzijn, (re)productie en voeding van vee te kunnen verzamelen en analyseren en is aangesloten via internet. De veehouder, dierenartsen en wetenschappers hebben zo een belangrijk hulpmiddel in handen om informatie over gezondheid en welzijn van de koe nog beter te kunnen managen en onderzoeken.
Internet of Cows
Het ‘Happy Healthy Cow’ project maakt gebruik van de nieuwe technologische en communicatiemogelijkheden die de ‘Internet of Things’-revolutie biedt. Met gevoelige sensoren, die weinig energie verbruiken en frequent, op een veilige manier, kleine hoeveelheden data over grote afstanden verzenden, kunnen verschillende parameters voor het eerst samen in beeld worden gebracht. Het hart van de sensor is de Clickey® van het bedrijf Invenit B.V., waar vanuit de signalen via het LoRa netwerk van KPN (Low Power Wide Area Network of LPWAN) verstuurd worden naar het Clickey Cloud Cow Portal. Zonder dat extra (kostbare) infrastructuur nodig is, wordt het op afzienbare termijn mogelijk om data te verzamelen, te verzenden, ‘in the cloud’ te analyseren en tot informatie om te zetten, om de data vervolgens via elk apparaat dat op internet is aangesloten aan de gebruiker aan te bieden. In dit geval de veehouder, maar ook de dierenarts en andere erfbetreders. Uniek is dat zowel fysiologische parameters, zoals lichaamstemperatuur en hartslag, worden gemeten, alsook de beweging en positie van de dieren in de weide en op stal. De gehele set aan parameters zal unieke informatie opleveren aangaande de gezondheid en het welzijn van melkkoeien.

Inzicht in het gedrag en welzijn van typische gezonde koe 
Het Cor Wit Fonds ondersteunt dit wetenschappelijke onderzoek naar de gezonde koe. Het Fonds stelt zich ten doel om op het snijvlak van telecommunicatie en maatschappelijke relevantie wetenschappelijk onderzoek en creativiteit te stimuleren om een bijdrage te leveren aan ‘het goede leven’ – in dit geval ten principale ‘het goede leven’ van onze koe.
Het wetenschappelijke deel van het project richt zich op het ontwikkelen van algoritmen om patronen in de data zichtbaar te maken en te begrijpen, en zo meer inzicht te verschaffen in het gedrag en welzijn van een typische gezonde koe. Een promovendus gefinancierd door het Cor Wit Fonds gaat hieraan werken. De promovendus maakt daarbij gebruik van snelle ontwikkelingen op het gebied van de analyse van ‘Big Data’. Door slimme combinaties van de koe-signalen zal de gezondheid en het welzijn van de melkkoe continu online te volgen zijn, waardoor er bij een eventuele verstoring tijdig individu-gericht kan worden bijgestuurd.

Meer informatie:
Marieke Veldman, afdeling Communicatie & Marketing, faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht, (030) 253 4722, m.m.veldman@uu.nl.
​
Tim van Dam, Cor Wit Fonds, info@corwitfonds.nl
0 Reacties

Onderzoek naar Digitale Sociale Thermoregulatie te volgen via speciale website.

9/9/2015

0 Reacties

 
Het onderzoeksprogramma dat het Cor Wit Fonds steunt naar Digitale Social Thermoregulatie is inmiddels goed te volgen via de speciale website www.pavlov.io. 

Zo valt hier te lezen dat de eerste polsbandjes met sensoren zijn uitgedeeld aan moeders die gedurende de eerste 6 maanden na de bevalling van hun kindje zullen worden gemonitord. Het is bijzonder dat de technologie van "wearables" nu ingezet kan worden voor dit onderzoek. 
0 Reacties

Cor Wit Fonds steunt onderzoek naar Digitale Sociale Thermoregulatie

12/1/2015

0 Reacties

 
Het Cor Wit Fonds heeft een beurs toegewezen aan een vierjarig onderzoeksproject naar Digitale Sociale Thermoregulatie.

Het Cor Wit Fonds is in 1992 opgericht ter ere van Cor Wit (de laatste Directeur Generaal der Nederlandse PTT (nu KPN)) en stimuleert onderzoek en onderwijs op het snijvlak van maatschappij en telecommunicatie.

Het onderzoeksproject naar Digitale Sociale Thermoregulatie staat onder leiding van Dr. Hans IJzerman en wordt uitgevoerd door Robin van Emden.  Het bouwt voort op de belangrijke bevinding dat ons vermogen om onbewust onze lichaamstemperatuur te regelen een grote rol speelt in de ervaring van intermenselijk contact. Zowel kinderen als volwassen vinden een stressvolle situatie bijvoorbeeld substantieel minder naar als een vertrouwde hun hand vast mag houden.

Daar staat tegenover dat ontwikkelingen in de technologie de afgelopen decennia juist hebben gezorgd voor een vergaande digitalisering van intermenselijk contact. We bellen, sms-en, mailen, chatten en Skypen. Nieuwe, digitale vormen van communicatie, zonder enige vorm van fysiek contact of aanraking.

Dit onderzoeksproject richt zich daarom op nieuwe producten met als doel om deze digitale vormen van communicatie-op-afstand te verrijken met fysieke interacties. Zo is er bijvoorbeeld de Frebble, van de Nederlandse start-up Holland Haptics, die je in staat stelt om op afstand iemands hand vast te houden. Of de t-jacket, een vest waarmee ouders kinderen een warme knuffel kunnen geven wanneer ze niet fysiek aanwezig zijn. Het onderzoekstraject Digitale Sociale Thermoregulatie zal de effectiviteit van dergelijke “haptische” producten testen en in samenwerking met de producenten werken aan nieuwe toepassingen, zoals nieuwe vormen van eTherapy.

Meer informatie

Tim van Dam
Cor Wit Fonds
+31 [0]6 13 893 193
tim.vandam@kpn.com

Hans IJzerman
VU Universiteit Amsterdam
h.ijzerman@vu.nl 
0 Reacties

Overlijden van Ir.C.Wit

9/11/2012

 
Met verdriet hebben wij kennisgenomen van het overlijden van
Ir.C.Wit

Naamgever
“Stichting Cor Wit Fonds”

Voormalig Directeur-Generaal
bij het Staatsbedrijf der PTT

voormalig adviseur van de Raad van Bestuur
van Koninklijke PTT nederland N.V.
Cor Wit trad in 1958 in dienst van de PTT,
waarbij hij als directeur-Generaal (1984-1988) een
belangrijk aandeel had in de verzelfstandiging van
onze onderneming. Op 31 december 1991
nam hij afscheid. Als eerbetoon aan zijn grote
verdiensten werd bij die gelegenheid een stichting
in het leven geropen die zijn naam draagt. Tot
op de dag van vandaag versterkt het Cor Wit Fonds
de communicatie tussen maatschappij en
ICT-vakgebieden, stimuleert en bevordert zij
onderzoek en onderwijs op deze gebieden.

De leden van het bestuur van het Cor Wit Fonds
wensen zijn kinderen en verdere familie veel sterkte toe.


Dr. Jacob Groote
voorzitter
Foto
  • HOME
  • PROJECTEN
    • Digitale Sociale Thermoregulatie
    • 2Tango
    • BuurtConnect
    • TRANS Research
    • Documentaire Digitalife
    • Happy Healthy Cow
    • National AI-curcus
  • NIEUWS
  • AANMELDEN
  • OVER
  • CONTACT